Wat is een CFD? - InsEur 2017

Go to content

Main menu:

 
1.    Wat is een CFD?  
 
CFD’s of Contracts For Difference zijn beleggingsinstrumenten waarmee, op een eenvoudige manier, kan worden ingespeeld op een stijging of daling van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde kan een aandeel, index, grondstof of valuta zijn. Het CFD is, net als de Turbo en de Sprinter, een hefboomproduct. Bij InsEur Daytrading handelen we alleen in CFD’s op een index. Een index kan wel dalen en/of stijgen, maar is doorgaans minder beweeglijk dan individuele aandelen.
 
InsEur Daytrading gaat met het CFD een contract aan met de broker. Wij speculeren daarbij op een opgaande of neergaande beweging van de onderliggende waarde. Het contract kent geen einddatum. InsEur Daytrading kan het contract sluiten na een paar seconden of na een paar jaar, afhankelijk van de doelstelling. Meestal worden CFD’s echter gebruikt voor een wat kortere termijn aangehouden.
 
Voorbeeld werking CFD:
 
InsEur Daytrading opent één CFD long (speculerend op een stijging) met als onderliggende waarde de Duitse Index (DAX). De aankoop van 1x de index op de beurs (bijvoorbeeld via een ETF) zou ons, bij een koers van 12000, een bedrag van 12000 euro kosten. Voor het openen van één CFD hebben wij alleen een bepaald bedrag aan margin op onze rekening nodig. In ons geval is dit 1%. Wij dienen dan 1% van 12000 euro = 120 euro aan margin op onze rekening te hebben. Stel nu dat de koers van de Dax index 100 punten in waarde stijgt naar 12100. In dit geval maken wij dan 100 euro winst.

 
 
2.    Wat zijn de Risico’s?
 
Hefboomproduct
 
CFD’s zijn een hefboomproduct. Voorbeeld van het hefboomeffect:
 
  • Indien InsEur Daytrading 50 CFD’s koopt en de index stijgt 100 punten dan verdient InsEur Daytrading:
    50x100= € 5.000, -
  • Indien men ditzelfde doet en de index daalt 100 punten dan verliest InsEur Daytrading € 5.000, -
 
 
 
Voor deze investering heeft InsEur Daytrading, 1% van (50 CFD’s X de stand van de index (stel 12000)) = €6.000, - nodig aan kapitaal.
 
 
Als InsEur Daytrading handelt in CFD’s maken we gebruik van deze hefboom. Daardoor profiteren we als de koers van de index in de goede richting beweegt. Een kleine koersverandering wordt uitvergroot in het rendement. Als de koers echter de andere kant op beweegt, wordt dit ook uitvergroot. Dit betekent dat er aanzienlijke verliezen kunnen worden geleden.
 
 
Tegenpartij risico
 
Het CFD is niet op de beurs verhandelbaar. Het contract wordt aangegaan met de CFD-broker als tegenpartij. In tegenstelling tot het handelen in aandelen, loopt de belegger met CFD’s wel risico bij faillissement van de broker.

 
 
3.    Kan ik mijn geld verliezen?
 
U kunt uw totale inleg verliezen. U kunt overigens niet meer dan uw totale inleg verliezen.
 
Een eerste raad die we iedereen mee moeten geven is: handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Dat geldt niet alleen voor CFD trading, maar eigenlijk voor nagenoeg alle vormen van beleggen. Beleggen brengt risico's met zich mee en als u uw belegde kapitaal niet kunt missen, dan is dit risico simpelweg onacceptabel.
 
Investeer slechts een klein deel van uw beleggingskapitaal in een handelsstrategie met CFD’s. Spreid uw beleggingen en gebruik uw deel in CFD’s voor een kans op een hoog rendement in samenhang met een hoog risico. Dit is ook de reden dat u met niet meer dan 25% van uw vrije vermogen kunt participeren in InsEur Daytrading.
 
Back to content | Back to main menu